NOWOCZESNY OGRÓD Z ELEMENTAMI ZE STALI CORTEN

lokalizacja: Praga (CZ)    data: 2018 rok      wielkość: 715 mkw      status: projekt zakończony
projekt ogrodu Poznań, nowoczesny ogród Poznań, architekt krajobrazu Poznań, projektowanie ogrodów (2)
projekt ogrodu Poznań, nowoczesny ogród Poznań, architekt krajobrazu Poznań, projektowanie ogrodów (6)
projekt ogrodu Poznań, nowoczesny ogród Poznań, architekt krajobrazu Poznań, projektowanie ogrodów (4)
projekt ogrodu Poznań, nowoczesny ogród Poznań, architekt krajobrazu Poznań, projektowanie ogrodów (7)
projekt ogrodu Poznań, nowoczesny ogród Poznań, architekt krajobrazu Poznań, projektowanie ogrodów (3)
projekt ogrodu Poznań, nowoczesny ogród Poznań, architekt krajobrazu Poznań, projektowanie ogrodów (5)
projekt ogrodu Poznań, nowoczesny ogród Poznań, architekt krajobrazu Poznań, projektowanie ogrodów (1)
projekt ogrodu Poznań, nowoczesny ogród Poznań, architekt krajobrazu Poznań, projektowanie ogrodów (8)
projekt ogrodu Poznań, nowoczesny ogród Poznań, architekt krajobrazu Poznań, projektowanie ogrodów (13)
projekt ogrodu Poznań, nowoczesny ogród Poznań, architekt krajobrazu Poznań, projektowanie ogrodów (9)
projekt ogrodu Poznań, nowoczesny ogród Poznań, architekt krajobrazu Poznań, projektowanie ogrodów (10)
projekt ogrodu Poznań, nowoczesny ogród Poznań, architekt krajobrazu Poznań, projektowanie ogrodów (12)
projekt ogrodu Poznań, nowoczesny ogród Poznań, architekt krajobrazu Poznań, projektowanie ogrodów (11)

KONCEPCJA OGRODU

Nowoczesny ogród, projekt nowoczesnego ogrodu, projektowanie ogrodów

PROJEKT OGRODU – OPIS KONCEPCJI PROJEKTOWEJ

Ogród w Pradze charakteryzuje się bardzo ciekawym ukształtowaniem terenu. Znajduje się on na dwóch poziomach, co miało znaczący wpływ na kształt koncepcji projektowej, która została wykonana na podstawie wytycznych inwestorów, z wykorzystaniem pomysłów i rozwiązań architekta krajobrazu.  Z racji różnicy poziomów można mówić tak naprawdę o dwóch niezależnych ogrodach, które jednak mają elementy wspólne, które je łączą, dzięki czemu na całym obszarze zachowana jest spójność.

Dolna cześć pełni dwie funkcje i dzieli się na dwa mniejsze pomieszczenia ogrodowe. Znaczącą cześć zajmuje betonowy wjazd do garażu. Z racji tego, że brama garażowa przesunięta jest w stosunku do bramy powstała linia ukośna, która okazała się świetną bazą do wytyczenia linii kompozycyjnej. Betonowy wjazd podzielony jest na mniejsze moduły. Zastosowano dwie szerokości płyt – duże, które służą jednocześnie za ścieżki prowadzące z jednej części ogrodu do drugiej oraz do schodów wejściowych, oraz płyty węższe, które wypełniają wolną przestrzeń. Pomiędzy płytami zaproponowano drobny grys bazaltowy, dzięki czemu płyty będą bardziej wyraźne, a jednocześnie nie będą sprawiały wrażenia monolitycznej posadzki betonowej.

Z prawej strony wjazdu znajduje się część budynku – w niej umieszczono basen oraz biuro, w którym właścicielka ogrodu – architekta wnętrz będzie miała swoją pracownie. Przestrzeń pomiędzy betonowym wjazdem a ścianą budynku wypełniają rośliny – znalazła się tam zarówno lawenda i szałwia jak i ozdobne trawy z kosodrzewiną. Przy każdej grupie roślin zaplanowano wielopienny krzew, który ładnie kwitnie wiosną, a na jesień dostaje intensywnych, ciepłych kolorów. Dodatkowo przy wejściu na basen zaplanowano miejsce do posiedzenia, z nowoczesnymi, lekkimi krzesłami w białym kolorze, które będą się ładnie odbijać od drewnianej elewacji.

Lewa strona wjazdu zajmuję połowę dolnej przestrzeni i w całości przeznaczona jest na zieleń. Granicę pomiędzy wjazdem a częścią ogrodową stanowią elementy wodne ze stali Corten, której charakterystyką jest to, że pokrywa się rdzawym nalotem, dzięki czemu elementy te mają pomarańczową barwę. Jeden z elementów będzie podłużną sadzawką, a drugim zbiornik wodny z ścianką z wylewką wodną. Przed zbiornikami, od strony wjazdu zaplanowano duże grupy traw ozdobnych. W nich umieszczono wielopienne krzewy – ten sam gatunek, który rośnie po drugiej stronie.

Część ogrodowa osłonięta jest sąsiadów za pomocą strzyżonych grabów. Geometryczne drzewa posadzoną są wzdłuż ogrodzenia, a pod nimi znalazło się miejsce na rośliny ozdobne. Jeden bok porastać będzie grupa traw, drugi – grupa bylin przeznaczonych do cienia. Dodatkowo przesłonę stanowi drewniana, panelowa ścianka oraz żywopłot z cisu.

Głównym miejscem w tej części ogrodu będzie żwirowy placyk. Na nim przewidziano ustawienie drewnianej ławki z dębu, oraz budowę drewnianej konstrukcji na huśtawkę oraz podwieszane siedziska. W centrum znajduję się trawnik.

Wejście do domu, a jednocześnie do drugiej części ogrodu, położonej na innym poziomie stanowią schody ukryte pomiędzy ścianami z gabionu. Powstał w ten sposób ciekawy tunel , który dodatkowo po zmroku będzie oświetlony. Na szczycie schodów , po prawej stronie przewidziano całkowite przeorganizowanie zieleni. W kwadratowej przestrzeni znajdzie się dominujący akcent w postaci brzozy pożytecznej, która otoczona będzie niskimi jałowcami oraz trawą. Drzewo będzie podświetlone.

Od strony drzwi wejściowych możemy dostać się do ogrodu przechodząc po ścieżce „balkonie”, która zbudowana jest z płytek betonowych. Ścieżka prowadzi wzdłuż tarasu drewnianego, aż praktycznie do ogrodzenia. Na jej końcu znajduje się kolejna brzoza.

Taras jest głównym miejscem przebywania domowników w trakcie sezonu. Został zwiększony do maksymalnych rozmiarów. Aby zapewnić prywatność i osłonić widok od sąsiadów wzdłuż ogrodzenia zaprojektowano drewniane, panelowe przesłony, a przed nimi, analogiczne jak w dolnej części – geometrycznie strzyżone graby, pod którymi jest duża grupa traw ozdobnych.

Główna cześć ogrodu tworzy coś w rodzaju zielonego dachu – pod spodem jest budynek z basenem oraz biurem. Ze względu na niską warstwę organiczną na tej części ogrodu – większość stanowi trawnik. Rośliny maksymalnie przeniesiono na krawędzie, gdzie znajduje się już grunt rodzimy. Podobnie jak w dolnej części przewiedziano dodatkowe miejsce na posiedzenie. Jest to żwirowy placyk, na którym zlokalizowano taką samą ławkę jak na dole. Przewidziano tutaj miejsce na niewielkie ognisko. Nie zabrakło krzewów owocowych – maliny oraz borówki rosną pomiędzy brzozami.  Wzdłuż ogrodzenia za ławka posadzone będą wysokie tawy, które mają chronić widok sąsiadów. Obok, w donicach ze stali Corten posadzono wielopienne krzewy owocowe, tego samego gatunku jak na dole. Przed nimi znalazła się mniejsza grupa roślin, która oddziela donice od trawnika.

Największa różnorodność roślin znajduje się w pobliżu tarasu. Jest to mieszanka bylin kwitnących w odcieniach bieli oraz fioletu. Rosną one pomiędzy brzozami oraz trawami ozdobnymi i będą cieszyć oko przez cały sezon.

Z drugiej strony tarasu, zaraz za letnią kuchnią, która zostanie wybrana przez właścicieli będzie znajdować się większa grupa roślin – w tym pięknie kwitnące hortensje, iglaste kosodrzewiny, czy zwiewne trawy. Całość zaakcentowana brzozą. Zaraz obok przewidziano umieszczenie prysznica ogrodowego, który skryty jest w roślinach. Z jego drugiej strony rośnie sosna czarna, która już znajdowała się na działce. Aby w pełni zaadoptować ją do projektu podsadzono ją niską trawą i umieszczono dekoracyjne oświetlenie.

Tylna cześć ogrodzenia w większości zajęta jest przez drewutnie. Obok niej, w jedynej wolnej przestrzeni znajdować się będzie grupa traw ozdobnych.

Narożnik działki przewidziany jest jako miejsce ustawienia kojca dla psa. Jest on delikatnie skryty za sosną czarną, która stanowi symetrie do istniejącej sosny. Pies będzie miał spokojne, osłonięte miejsce, z widok na wejście do domu.

Cały ogród zaprojektowano w taki sposób, aby łączył on zarówno zamiłowanie do przyrody właścicieli jak i pasował do nowoczesnego charakteru budynku mieszkalnego. Przy czym nowoczesność w tym przypadku nie oznacza tego, że ogród nie może być przytulny.

?>