PROJEKT ZIELENI WOKÓŁ BIUROWCA W SUCHYM LESIE

lokalizacja: Suchy Las   data: 2017 rok      wielkość: 3000 mkw      status: projekt zakończony
projekt zieleni przy budynku biurowym zieleń komercyjna poznań suchy las rockandflower studio rfstudio poznań architekt krajobrazu (2)
projekt zieleni przy budynku biurowym zieleń komercyjna poznań suchy las rockandflower studio rfstudio poznań architekt krajobrazu (18)
projekt zieleni przy budynku biurowym zieleń komercyjna poznań suchy las rockandflower studio rfstudio poznań architekt krajobrazu (5)
projekt zieleni przy budynku biurowym zieleń komercyjna poznań suchy las rockandflower studio rfstudio poznań architekt krajobrazu (1)
projekt zieleni przy budynku biurowym zieleń komercyjna poznań suchy las rockandflower studio rfstudio poznań architekt krajobrazu (13)
projekt zieleni przy budynku biurowym zieleń komercyjna poznań suchy las rockandflower studio rfstudio poznań architekt krajobrazu (7)
projekt zieleni przy budynku biurowym zieleń komercyjna poznań suchy las rockandflower studio rfstudio poznań architekt krajobrazu (9)

PLAN

projekt zieleni komercyjnej poznań suchy las rockandflowerstudio rfstudio projektowanie ogrodów nowoczesny ogród

OPIS KONCEPCJI

Projekt terenu przy firmie w Poznaniu został zaplanowany w stylu nowoczesnym. Front to najbardziej ozdobna część terenu będąc jego wizytówką.

Ścieżka do wejścia i jednocześnie wjazd  zostanie podkreślona poprzez zastosowanie płyt betonowych w kolorze antracytowym o różnej szerokości. Takie połączenie materiałów ma podkreślić reprezentacyjne wejście. Po obu stronach wjazdu zaproponowano pasowo nasadzoną, zimozieloną kosodrzewinę w karłowatej odmianie a dalej w formie pasów naprzemiennie strzyżony cisowy żywopłot i ozdobną trawę przełamującą formą surowość prostych kształtów. Częściowo nad kompozycją pasowych nasadzeń zaplanowano grupę brzóz.  Wzdłuż ogrodzenia, w prawym narożniku działki znajduje się kompozycja w formie wysp z niskich, cieniolubnych traw pomiędzy , którymi rosną bukszpanowe kule. Nad nimi brzozy o wielopiennej formie. Całość otacza żywopłot z grabu. Po drugiej stronie frontową część zamyka plac grysowy z nasadzeniami żywopłotu grabowego przeplatanego wysokim mis kantem, a przed nimi kule bukszpanowe różnej wielkości.

Wzdłuż bocznej elewacji budynku, by uatrakcyjnić widoki z okien biurowych zaproponowano częściowo geometrycznie strzyżone żywopłoty w formie sześcianów na przemian z niewysoką trawą. Dalej wyspy w formie pagórków porośniętych trawą na których rosną brzozy pożyteczne.

Tylna część terenu to strefa dla pracowników. Tutaj zaproponowano niewielki element małej architektury w formie nowoczesnej altany z ławkami. Przy niej pasowe nasadzenia roślinne i grysowy plan z kulami bukszpanowymi z drugiej strony.

Przy oknach budynku z drugiej strony przestrzeń do zagospodarowania roślinności była niewielka, ale postanowiono wprowadzić w tym miejscu grupę wysokich bambusów gdyż okna w tej części budynku zaczynają się od pierwszego piętra.

Całość została oświetlona w taki sposób by pokreślić nowoczesność i elegancję zagospodarowania terenu przy firmie w Poznaniu.

?>