Zieleń prywatna

OGRÓD 'ŁĄCZONY" Z DWÓCH

                Projekt ogrodu przydomowego zakłada stworzenie dwóch odrębnych przestrzeni, które zostały podzielone przez drewniany płot z przesuwną bramą. Zamykane ogrodzenie pozwala na wydzielenie dwóch osobnych wnętrz ogrodowych. Pierwsze z nich to część bezpośrednio przylegająca do bryły budynku mieszkalnego, a druga to część właściwa ogrodu, służąca rekreacji. 

               Styl ogrodu można określić jako nowoczesny, lecz nie surowy. Kształt ścieżek, trawnika i rabat roślinnych wyznaczają proste linie prowadzone głównie pod kątem prostym do bryły budynku. W części rekreacyjnej kształt ogrodu wyznaczają proste i skośne linie nawiązujące do istniejącego cisowego żywopłotu poprowadzonego właśnie w układzie skośnym do bryły budynku.

               Część ogrodu zlokalizowana w bezpośrednim sąsiedztwie budynku mieszkalnego obejmuje prostokątny trawnik, którego linie wyznacza opaska żwirowa. Trawnik otaczają rabaty roślinne wypełnione roślinnością liściastą iglastą i ozdobnymi bylinami. Wzdłuż jednej ze ścian ogrodzenia poprowadzono grupę kwitnących na fioletowo szałwii i lawendy. Do drugiego wnętrza ogrodu przejść można po betonowych płytach prod. Libet osadzonych w grysie. Pomiędzy płytami znajdują się także kule bukszpanowe o różnych wielkościach.

                Część rekreacyjno-wypoczynkowa ogrodu podzielona jest subtelnie na mniejsze wnętrza wypoczynkowe, oddzielone od siebie roślinnością. Centralnym punktem tej części ogrodu jest drewniana, ażurowa altana osadzona w kruszywie. Wzdłuż jednego z boków altany znajduje się duża grupa bylin kwitnących na fioletowo.  Z altany do kolejnej rekreacyjnej strefy prowadzi ścieżka z płyt betonowych prod. Libet zastosowanych wcześniej, osadzonych w kruszywie w towarzystwie grupy traw. Ścieżka ta prowadzi na rozległy trawnik otoczony rabatami, które wypełniają różnego rodzaju rośliny liściaste, iglaste i byliny. W tej części ogrodu znajdziemy także domek gospodarczy oraz hamak zamocowanych do dwóch drewnianych belek osadzonych w ziemi. Od altany tą strefę dzieli istniejący żywopłot cisowy, który miał wpływ na kształt nasadzeń w całości tej części założenia.

                Z istniejącego wcześniej ogrodu zachowano niektóre z murków oporowych znajdujących się wzdłuż dwóch  granic działki. Zmieniono jednak ich wygląd na bardziej nowoczesny i nawiązujący do pozostałych elementów ogrodu. Istniejące murki obito drewnianymi deskami. Za murkiem znajduje się wyniesiona rabata z istniejącymi drzewami podsadzonymi niższą roślinnością ozdobną.

                Jednym z istotniejszych elementów jaki miał znaleźć się w ogrodzie byłą woliera dla kotów o pokaźnych rozmiarach osiągających niemal 100m2. Zlokalizowana została w pn.-zach. narożniku działki i przybrała kształt prostokąta. W tej części postanowiono zachować istniejącą linię murka oporowego malując go na kolor grafitowy nawiązujący do koloru budynku mieszkalnego jak i całego założenia. Obszar przeznaczony dla kotów otacza metalowa siatka, której schemat techniczny jest przedmiotem osobnego opracowania załączonego do niniejszego projektu. Istniejące wyniesione ponad poziom drzewa również podsadzono roślinnością. Pod murkiem znalazło się także miejsce na połać drobnego, żółtego piasku. Wolierę od pozostałej części ogrodu delikatnie oddziela z jednej ze stron rabata roślinna w kształcie trójkąta.

                W ogrodzie wprowadzono także oświetlenie, podkreślające głównie najatrakcyjniejsze miejsca założenia. Oświetlenie znajduje się m.in. pod wybranymi drzewami podświetlając ich korony od spodu oraz w grupie traw przy ścieżce prowadzącej do altany.