Zieleń prywatna

PROJEKT BALKONU NA POZNAŃSKICH RATAJACH

      Pierwszy z balkonów znajduje się przy pokoju dziennym. Taka lokalizacja wymusiła stworzenie strefy rekreacyjnej będącej przedłużeniem salonu. Właścicielom zależało na tym, aby nowa przestrzeń zewnętrzna nawiązywała charakterem do nowoczesnego wnętrza mieszkania. Główną wytyczną inwestorów było osłonięcie przestrzeni balkonu na całej jej długości, przy pomocy roślinności. Aby ocieplić przestrzeń balkonu postanowiono wprowadzić elementy drewniane odgrywające istotną rolę w całej kompozycji. 

       Widoczną i odczuwalną zmianą jaka została wprowadzona jest położenia na istniejących płytkach atrakcyjnego i funkcjonalnego drewnianego tarasu w postaci desek ułożonych na legarach. Kolejnym, odgrywającym ważna rolę aspektem jest przymocowanie na sztorc do jednej ze ścian bocznych - drewnianych desek. Deski rozmieszczone będą w odległości 10 cm od siebie, a ścianę na której zostaną umieszczone, planuje się pomalować na kolor grafitowy - nawiązujący kolorystycznie do podłużnych donic wypełnionych roślinnością. Do drewnianej konstrukcji ściennej przymocowano ławkę, na której znajdować się będą jasne poduszki. Zaraz przy ławce znajduje się także niewielki stolik i krzesła. Na przeciwległej  ścianie zlokalizowano pnącze mające docelowo pokrywać całą elewację tej części balkonu, a przed nim zlokalizowano leżak. Wzdłuż przeszklonej balustrady znajdują się podłużne donice a w nich - kosodrzewina i wysokie trawy ozdobne co zapewni osłonę wizualną i intymność - na czym tak bardzo zależało inwestorom. Zdecydowano się na takie gatunki roślin z uwagi na duże nasłonecznienie całej powierzchni  balkonu przez większość dnia oraz ich całoroczną atrakcyjność. Zarówno meble, donice i elementy wykończeniowe wykonane są z nawiązujących do siebie materiałów i kolorów - drewno i grafit. 

       Drugi balkon pełni funkcję raczej techniczną. Balkon ten służy głównie przechowywaniu rowerów i suszeniu ubrań. W tym przypadku należało zadbać o atrakcyjny widok nie na samym balkonie, a z okna sypialnianego na balkon. W tym celu przy oknie zastosowano wąskie grafitowe donice wypełnione zimozieloną trawą przypominającą pędy bambusa (skrzyp zimowy) o wysokości do 1,5 m, co spowoduje zasłonięcie elementów znajdujących się na balkonie. W celu podniesienia dekoracyjności balkonu zastosowano także dodatkowo dwie donice, jedną z zimozieloną kosodrzewiną - w widocznym z pokoju miejscu, a drugą z pnącym się po ścianie bluszczem. Wymieniono także podłogę na drewniane płytki.

       Obydwa balkony nawiązują do siebie kolorystyką i zastosowanymi materiałami i roślinnością, które to jednocześnie wpisują się w charakter wykończenia mieszkania.