Zieleń prywatna

"MAGICZNY" OGRÓD W BŁAŻEJEWIE

      W swej, ogród został podzielony na dwie części, reprezentacyjną oraz prywatną. Część frontową – tworzą cztery grupy byli, znajdujące się przed wejściem do domu. Cześć prywatna natomiast, jest układem bardziej swobodnym, nastawionym na jego intensywne użytkowanie. Kompozycja ogrodu oraz nasadzenia roślinne zostały dokładnie przemyślane, tak aby wraz z budynkiem mieszkalnym stworzyć nowoczesne, funkcjonalne i spójne kompozycyjnie założenie.

     Front ogrodu to reprezentacyjna strefa wejściowa i wjazdowa. W tym miejscu planowane jest wykonanie nawierzchni z Trawertynu kamienna szarość BRUK-BET, ścieżki prowadzącej do wejścia głównego, ścieżki przy tarasie i warzywniku, wjazdu pod wiatą oraz ścieżki przy szklarni. Istniejące ogrodzenie od strony zachodniej zastąpi nowe, proste, drewniane ogrodzenie, utrzymane w stylu skandynawskim. Pozostała część ogrodzenia uzupełniona zostanie matą wiklinową. Przewidziane są również nasadzenia bylin, krzewinek oraz krzewów, piwonii, szałwii, lawendy, bukszpanu oraz żywopłotu z cisu. Przy wschodniej ścianie budynku wybudowana zostanie wiata samochodowa. Wykonana zostanie ona z drewna. Elementem wiaty będzie mała, funkcjonalna i ciekawie wyglądająca drewutnia. Przestrzeń wiaty od sąsiedniej działki oddzieli szpaler z ciętego żywopłotu z cisa. W bezpośrednim otoczeniu garażu zaprojektowano nasadzenia z bylin. Zlokalizowano tu również warzywnik i pnącza, a przy ogrodzeniu szpalerowe nasadzenia z cisu i malin. Cześć reprezentacyjną od części rekreacyjnej, po zachodniej stronie domu oddzielają nasadzenia z krzewów owocowych.

     W drugiej części ogrodu wyróżnić możemy dwie kontrastowe powierzchnie, trawnika oraz grysu, oddzielonych od siebie za pomocą szyny ekobordu. W obrębie pierwszej powierzchni zaplanowano boisko do gry w siatkówkę czy badmintona oraz nasadzenia z drzew owocowych. W obrębie terenu wysypanego grysem zaplanowano zachowanie na poprzednim miejscu trampoliny – po wkopaniu jej jednak w ziemię, natomiast od strony zachodniej przewidziano miejsce pod lokalizację szklarni. Domek dla dzieci również pozostanie w miejscu swej pierwotnej lokalizacji, jednak jego najbliższy teren wysypany zostanie piaskiem. W części ogrodu przeznaczonej dla dzieci usypana zostanie mulda, przez którą przebiegać będzie tuba. We wschodnim fragmencie tej części ogrodu przewiduje się nasadzenie roślinności nawiązującej swym charakterem do znajdującego się w pobliżu jeziora.